Appeltaart!

Onze peuter heeft zomervakantie, dus komt er helaas minder uit m'n handen dan ik graag zou willen. Gelukkig vindt ze bakken leuk en het daarna opeten nog veel leuker, dus maakte ik deze week deze schattige éénpersoons appeltaartjes. Lees verder voor het recept!

Je hebt nodig: 6 muffinvormpjes, bakkwast, evt uitstekertje voor de bovenkant 

en de volgende ingrediënten:

•  220g zelfrijzend bakmeel
•  100g basterdsuiker
•  115g margarine (bakboter)
•  1 ei, losgeklopt
•  Snufje zout
•  1-2 eetlepels paneermeel
•  2-3 stevige appels (bijvoorbeeld elstar), ongeveer 300g geschild en zonder klokhuis
•  30g rozijnen
•  Halve eetlepel kristalsuiker (of naar smaak)
•  Theelepel kaneel (gebruik hiervoor een maatschepje!)

 

Het recept:

• Schil de appels en snijd ze in kleine blokjes
• Meng de appelblokjes met de kaneel, kristalsuiker en rozijnen
• Vet de vormpjes in met een beetje neutrale olie of boter. Gebruik je een siliconen vorm? Dan kun je deze stap overslaan
• Kneed de boter, zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, snufje zout en de helft van het ei tot een samenhangend deeg. Mocht het deeg ook na een paar minuten kneden niet voldoende willen plakken, maak dan je hand nat onder de kraan en kneed verder.
• Druk het deeg in de vormpjes tot een 3-5 mm dikke laag. Gebruik maximaal ¾ van het deeg.

• Strooi een klein beetje paneermeel onderin de vormpjes
• Verwarm de oven voor op 200 graden celcius.
• Schep het appelmengsel in de vormpjes tot ze helemaal vol zitten. Druk het goed aan (de appel zakt wat in bij het bakken).
• Maak van de rest van het deeg kleine vormpjes en sluit daarmee de bovenkant van de taartjes. Deze hoeven niet helemaal dicht te zitten, maar de appel moet wel grotendeels bedekt zijn om te voorkomen dat ‘ie verbrandt. (alternatief hiervoor is de bovenkant bedekken met strengen deeg zoals bij een traditionele appeltaart. Rol dunne strengen en leg die om en om horizontaal en verticaal over het taartje. Als de hele taart bedekt is, druk je het vlechtwerk plat.)

• Bestrijk de bovenkant van de taartjes met het restje ei.
• Bak de taartjes in 30 minuten gaar en goudbruin.
• Laat de taartjes afkoelen op een rooster. Als ze ver genoeg afgekoeld zijn dat je ze kan aanraken zonder je vingers te verbranden, kun je ze voorzichtig uit de vormpjes halen. 

Tags: diverse, bakken